Elektrische deelauto’s in Everdingen

LekEverdingenEverdingen ligt zowel 6 kilometer van Vianen als van Culemborg. Gelukkig heeft het dorp sinds kort weer een eigen winkel met koffiecorner en boekspot, Winkel & Zo, gerund door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Neemt niet weg dat ‘vervoer’ in het dorp echt een onderwerp is. Sinds 2015 komt de busverbinding met Nieuwegein en Tiel niet meer door het dorp. Dat betekent dat voor de inwoners van Everdingen, jong en oud, een auto tot de eerste levensbehoefte hoort. En voor gezinnen geldt dat ze moeilijk zonder tweede auto kunnen. Daarom is door de Stichting Vitaal Dorp het initiatief genomen om te onderzoeken of het mogelijk is in 2016 een drietal elektrische deelauto’s te realiseren. Het gaat om auto’s die gebruikt kunnen worden voor ritten binnen een cirkel van Utrecht, Gorinchem, Den Bosch en Tiel.
Het bereik van de auto’s is, mits helemaal opgeladen, genoeg om heen en weer naar deze plaatsen te rijden (het groene gebied op de kaart). Om het roze gebied te bereiken zullen de auto’s op hun plaats van bestemming opgeladen moeten worden voor aanvang van de terugreis.

Bewoners met een abonnement hebben met een elektronische sleutel toegang tot de auto’s. Ze kunnen een vrije auto direct meenemen of vooraf reserveren. De auto’s zullen op verschillende plaatsen in het dorp een parkeerplek en laadpaal krijgen.

Dit project wordt georganiseerd in samenwerking met Energiecoöperatie De Knotwilg en Stichting Vitaal Dorp in Everdingen. De technologie zal verzorgd worden door WeGo, dat is de onderneming die bijvoorbeeld ook de hardware en software voor de elektrische deelauto’s op Terschelling heeft geleverd.

Het is de bedoeling dat de stroom voor de elektrische auto’s straks geleverd wordt door ‘De Grote Geus‘, de eigen windmolen die ijs en weder dienende in 2018 in Vianen gerealiseerd zal worden. Op deze manier draagt dit project bij aan het reduceren van de CO2 uitstoot en de energieneutraliteit van onze streek!

Volg de informatie op deze site voor het laatste nieuws. Wordt vervolgd!

Comments are closed